vrijdag 23 oktober 2015

Heerlijk zachte hamburgerbroodjes

Waarom hamburgerbroodjes kopen als je ze ook zelf kan maken ? Waarschijnlijk omdat er wel wat tijd in kruipt. Maar het resultaat is het meer dan waard. En je maakt meteen een dubbele portie, want je kan ze heel gemakkelijk invriezen. Ik gebruik hiervoor een keukenrobot want die doet dan al het werk voor jou.



Wat heb je nodig voor 9 broodjes met een diameter van ongeveer 10 cm ?

  • 500 g tarwebloem
  • 6 g droge gist
  • 8 g zout
  • 10 g suiker
  • 25 g zonnebloemolie
  • 1 medium ei, kamertemperatuur
  • 275 g melk, kamertemperatuur
  • sesamzaadjes voor de bovenkant
  • zonnebloemolie om werkblad en handen in te vetten
Hoe maak je het ?
  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed met een deeghaak tien tot vijftien minuten, tot het deeg loslaat van de wanden. Weersta de neiging om tijdens het kneden bloem toe te voegen want het wordt vanzelf minder plakkerig tijden het kneden.
  • Vorm een bal van het deeg en leg het deeg in een licht ingevette kom. Dek het deeg af en laat rijzen voor minstens 60 minuten op een warme plaats of tot het deeg in volume verdubbeld is.
  • Het deeg is goed gerezen als je er met je vinger inprikt en het gat blijft staan.
  • Stort het deeg op een licht, met zonnebloemolie, ingevet werkblad.
  • Sla de lucht eruit.
  • Verdeel het deeg in 9 bolletjes. (ongeveer 95 gram per stuk)
  • Laat de bolletjes, afgedekt, 10 tot 15 minuten liggen.
  • Druk ieder deegballetje met de palm van je hand plat en leg op een met bakpapier beklede bakplaat, enkele centimeters van elkaar.
  • Bestrijk de bovenkant van de deeglapjes met een borsteltje met wat water en strooi er de sesamzaadjes over.
  • Druk de zaadjes met de palm van je hand zachtjes in het brood.
  • Laat de deeglapjes, afgedekt en op kamertemperatuur, rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn. (ongeveer een uur, kan langer zijn als het iets kouder is)
  • Verwarm tijdens deze rijs de oven voor op 210°C. 
  • Bak de broodjes af in 15 minuten. Voor een optimaal resultaat steek je telkens maar 1 bakplaat tegelijk in de oven !!!!!! Je kan de bakplaten dan achtereen afbakken.
  • Laat afkoelen en bewaar de broodjes in een plastic zak.
TIP : bij het rijzen dek je het deeg of de broodjes best af met plastic huishoudfolie die je ingestreken hebt met wat zonnebloemolie. De plasticfolie nooit aandrukken. Zorg ervoor dat de beoliede kant naar beneden ligt. Zo zal het rijzende deeg er niet aan plakken.

SMAKELIJK !!!!!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten