zaterdag 29 november 2014

Petits pains aux raisins

Pains aux raisins, beter gekend in Vlaanderen onder de naam rolkoeken of suissen, is een van mijn lievelingskoeken. Heerlijk bij het ontbijt, als dessert of tussendoortje. In een van mijn Franse kookboeken heb ik vandaag een heerlijk recept ontdekt. Er kruipt wel wat tijd in, maar het recept op zich is niet zo moeilijk.



Wat heb je nodig voor 8 'petits pains aux raisins' ?

  • Voor het deeg :
    • 310 g bloem
    • 2 koffielepels gedroogde gist
    • 1 koffielepel kristalsuiker +  1 eetlepel kristalsuiker
    • 150 ml melk
    • 125 g boter
    • 1 ei
    • kaneel
  • Voor het mengsel dat tussen in komt :
    • 45 g bruine suiker
    • 185 g rozijnen
    • 60 g boter
  • Voor glazuur 1 :
    • 2 eetlepels kristalsuiker
    • 1 eetlepel melk
  • Voor glazuur 2 :
    • 60 g bloemsuiker
    • 2 eetlepels melk
Hoe maak je het ?
  • Meng in een kommetje de gist, 1 koffielepel kristalsuiker en een eetlepel bloem.
  • Verwarm de melk (in de microgolfoven) totdat hij lauw is.
  • Giet de melk bij het eerder gemaakte mengsel en laat 10 minuten staan op een warme plaats. (bijvoorbeeld in de buurt van een verwarming - zorg er voor dat er geen trek ontstaat door het openen van deuren / ramen) Het is de bedoeling dat dit mengsel stijgt, blijft het na 10 minuten zijn volume behouden, dan is de gist niet geactiveerd. Smijt het voorgaande dan weg en begin opnieuw.
  • Doe de rest van de bloem en de in blokjes gesneden koude boter in een kom. Meng dit samen met een kleine koffielepel kaneel.
  • Maak een put in het bloemmengsel en giet er het melkmengsel bij. 
  • Klop het ei los en doe het er ook bij.
  • Meng dit mengsel tot een homogeen geheel gedurende twee minuten.
  • Doe het in een kom en dek af met huishoudfolie.
  • Laat een uur rusten op een warme plaats.
  • Kneed het deeg wederom voor 2 minuten.
  • Maak de crème door de boter met de bruine suiker te mixen.
  • Maak van het deeg met behulp van een deegrol een rechthoek van 25 op 40 cm.
  • Bestrijk het deeg met de botercrème, maar laat langs één lange rechte een boord van 2 cm vrij.
  • Strooi de rozijnen over het ingesmeerde deel van het deeg.
  • Rol nu het deeg op zodat je een rol bekomt van 40 cm lang. Begin aan de overkant van de vrijgehouden ruimte. Zorg ervoor dat de rol mooi en strak opgerold is.
  • Snijd de rol in 8 stukken van 5 cm lang.
  • Leg deze op een ingevette bakplaat en duw ze met je hand een beetje platter.
  • Bedek met huishoudfolie en laat 30 minuten rusten op een warme plaats.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 210°C.
  • Laat de pains aux raisins in 20 minuten bruin bakken.
  • Juist voor je ze uit de oven haalt, maak je glazuur 1. Dit doe je door de melk en de suiker op een zacht vuurtje op te warmen tot ze een mooi homogeen mengsel vormen.
  • Haal de pains aux raisins uit de oven en bestrijk ze met glazuur 1.
  • Maak nu glazuur 2. Dit doe je door de melk en de suiker te mengen tot ze een homogeen geheel vormen.
  • Bestrijk de al dan niet afgekoelde pains aux raisins nu met glazuur 2.
Je kan deze warm, lauw of koud opeten !
SMAKELIJK !!!!! 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten